Follow Us

Copyright 2014 Brand Exponents All Rights Reserved

Senate Square Amenities Center


BELL Architects designed the rehabilitation of  the visitor and amenities center which is at the center of the  Landmark Lofts at Senate Square. This complex of three residential buildings with a total of 500 units developed by Abdo Development. The two and a half story historic structure was rehabilitated to accommodate new uses on the site of the former Little Sisters of the Poor Convent (mid-19th century).

Mid to late 20th century additions to this building have been removed, including the external elevator tower and second floor connector bridge. The rehabilitation of the interior of the building creates open spaces with exposed framing and brick walls. This building serves as the central focus of this complex, providing an attendant’s desk, meeting and common spaces for the tenants. The entrance has been relocated to the north side of the building, where one enters into the reception area, an open two and a half story space with exposed timbers and brickwork. From this space a second floor balcony is visible, and above that is the framing of the underside of the roof. Beyond this space is a first floor Club Room with fireplace, comfortable seating and game tables. On the second floor is a screening room for 30 people with a small kitchenette. The top floor has administrative offices, a conference room and mechanical support spaces.

Alternative code compliance calculations were conducted to allow this freestanding, three-level building to retain its original internal egress and circulation with only one stair.  The building is fully sprinklered and has a new, internal LULA elevator that serves all three floors.  The design is a marriage of old and new, smooth and rough, dark and light.  Creative solutions to retain heavy timber and brick exposed on the interior lead to the selection of pre-finished, rigid insulation, inserted between roof rafters.  The screening room has original exposed heavy timbers, which gives it a barn-like quality.  Construction began in October, 2006 and was complete in early 2008.